Marij wint AED-toestel voor BSC

Gepubliceerd op 18 oktober 2023 om 20:00

Via een giveaway-wedstrijd van HeartsafeBelgium.be heeft onze secretaris Marij Timmerman een draagbaar Philips AED-toestel gewonnen voor Boudewijn Schaatsclub.

Marij nam deel aan de nationale AED-wedstrijd en kreeg maandag het goede nieuws via de Instagrampagina van HeartsafeBelgium.be, waaruit bleek dat het draagbaar AED-toestel en de bijbehorende reanimatiecursus heeft gewonnen voor onze shorttrackclub. Dit toestel blijft overdag in de polyesterwinkel voor het publiek. Passanten kunnen deze terugvinden via de Staying Alive App. Daarnaast verhuist het toestel mee naar de trainingen en wedstrijden - in de hoop dat we het natuurlijk nooit nodig zullen hebben. In dezelfde straat (Oostendsesteenweg) hangt er reeds een toestel in de Raes-garage. De reanimatieopleiding zal na een clubtraining plaatsvinden. Meer info hierover volgt later via onze Spond-app. 

Wat is een AED-toestel?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Is een AED veilig?

Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Hoe gebruik je een AED?

Het Rode Kruis plaatste een video op YouTube over hoe je iemand met een AED moet defibrilleren. 

Een AED is heel eenvoudig te bedienen:

  1.  De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.

  2. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.

  3. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.

  4. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.

  5. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.

  6. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is. 

(Tekst en video: Rode Kruis)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.