#eenjaarlangtegenpesten

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 20:24

Een jaar lang tegen pesten: hier hoort iedereen erbij!

Sinds september publiceert het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten elke maand een nieuwe bouwsteen van een goed antipestbeleid en een praktijkvoorbeelden. Binnen BSC proberen wij zo goed mogelijk de checklist af te vinken, want ook binnen onze club is er voor pesten geen plaats.

#1: We werken aan een goede groepssfeer

Bij onze schaatsclub leggen we de nadruk op het opbouwen van een positieve groepssfeer. We geloven dat wanneer leden zich welkom voelen en een sterke band met hun medeschaatsers hebben, pesten geen kans krijgt. De focus ligt dan ook vaak op schaatsen in teamverband, zoals aflossing, met wisselende groepen en volgordes zodat iedereen zijn kwaliteiten kan tonen.

#2: We praten met elkaar en luisteren naar elkaars mening

Bij onze schaatsclub moedigen we open communicatie aan. We beseffen dat praten en naar elkaar luisteren de sleutel is tot begrip en conflictpreventie. Onze leden worden aangemoedigd om hun gedachten, zorgen en ideeën te delen. Zo nodigden we op het einde van vorig seizoen iedereen uit om via een enquête hun feedback te delen om daar dit seizoen mee aan de slag te gaan.

#3: We geven ouders een plaats

Bij BSC organiseerden we aan het begin van het seizoen, na de eerste training op 28 oktober een informeel kennismakingsmoment voor ouders en leden. Hier kon iedereen vragen stellen en kennis maken met de bestuursleden, trainers, API's en andere leden en hun ouders. Verder promoten we ouderbetrokkenheid via ons centraal communicatieplatform "Spond". Daar kunnen ouders en leden ten allen tijde belangrijke informatie terugvinden en raadplegen. Zo blijven ouders goed op de hoogte en kunnen ze gemakkelijk contact opnemen als ze een vraag hebben of advies zoeken. Tot slot dienen de momenten voor en na de trainingen als informele ontmoetingsmomenten voor ouders om een laagdrempelige relatie te onderhouden met leden van het bestuur en trainers. Het geeft hen de kans om met elkaar in gesprek te gaan, de werking van dichtbij te zien en vragen, zorgen en feedback te delen.

Waarom?

Door als sportclub open te staan voor deze ontmoetingsmomenten, willen we een vertrouwensband opbouwen tussen ouders, trainers, API’s en het bestuur. Dit maakt het gemakkelijker om in de toekomst moeilijkere gesprekken aan te gaan en zorgt voor een goede samenwerking in het belang van onze schaatsclub en de ontwikkeling van de sportende kinderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb